09/09/2017 – Blues dla niepełnosprawnych

W zeszłym tygodniu, już po raz 12, wzięliśmy udział w „Bluesie dla niepełnosprawnych”. Jak co roku zgromadziliśmy się na terenie ośrodka wypoczynkowego „Olza”, gdzie mogliśmy świetnie się bawić w rytmie bluesowej muzyki w wykonaniu zespołu „Kajetan Drozd Band”. W imprezie brały udział ośrodki z całego województwa śląskiego, a nawet spoza niego, co sprzyjało wzajemnej integracji, wymianą spostrzeżeń i nawiązaniu nowych znajomości. Serdecznie dziękujemy organizatorom za zaproszenie i mamy nadzieję, że spotkamy się znowu za rok.

08/06/17 – XV Olimpiada Osób Niepełnosprawnych

„You are the champions”! Takimi właśnie słowami rozpoczęła się jubileuszowa bo już XV Olimpiada sportowa dla Osób Niepełnosprawnych. Cała impreza tradycyjnie już, była organizowana na boisku przy Zespole Szkół Technicznych w Wodzisławiu Śląskim. Jak przystało na Olimpiadę, był przemarsz uczestników, wciągnięcie flagi, oficjalne przywitanie i otwarcie a następnie to co najważniejsze czyli sportowa rywalizacja w 15 przygotowanych konkurencjach. Dodatkowo były animacje , pokazy a z całego wydarzenia zostanie nagrany film. Serdecznie dziękujemy wolontariuszom za wsparcie oraz publiczności zgromadzonej na trybunach za świetny doping. …Continue reading

24/05/17 – Muzyczny MOST Radlin

W dniu wczorajszym jak co roku odbył się Muzyczny MOST w Radlińskim Centrum Kultury, były śpiewy, tańce i oczywiście jak zawsze świetna zabawa. bardzo serdecznie dziękujemy za zaproszenie. Chcielibyśmy także serdecznie podziękować  następującym osobą:  Całemu zespołowi „Tata Sławek”, Pani Emilli Szczypka, Pani Danucie Szczypka, Panu Łukaszowi Obiegły, Panu Dawidowi Holona za zaangażowanie, poświęcony czas na uświetnienie tego muzycznego spotkania. Jeszcze raz serdecznie dziękujemy. …Continue reading

23/05/17 – Olimpiada Radości Ruda Śląska

W dniu wczorajszym nasi uczestnicy wraz z opiekunami brali udział w corocznej Olimpiadzie Radości w Rudzie Śląskiej. Braliśmy udział w różnych konkurencjach sprawnościowych np. strzał do bramki, wielki połów, mini golf, jazda na rowerze, przeciąganie liny itd. Z olimpiady wróciliśmy jak zawsze z medalami i uśmiechniętymi buziami. Następne zmagania sportowe w czerwcu, tym razem Olimpiada odbędzie się u Nas w Wodzisławiu. Trzymajcie kciuki!!! …Continue reading

13/05/17 – Dni otwarte Ośrodka w Połomii

13 maja, sobota to dzień w który nasz Ośrodek w Połomi organizował dni otwarte. Tego dnia poza atrakcjami przed ośrodkiem można było zobaczyć jak wygląda nasza praca od „środka”. Terapeuci wcielili się tego dnia w rolę przewodnika, oprowadzali i opowiadali chętnym jak wygląda nasza codzienność. Oprócz tego na gości czekały takie atrakcje jak: animacje dla dzieci, przejazd wojskowym samochodem i motocyklem, słodkości i oczywiście grill. Po pikniku w pobliskim kościele odbyła się Msza Święta. Pogoda dopisała, goście wyjeżdżali zadowoleni więc i My bardzo się cieszymy że  taki dzień udało się zorganizować.

13/05/17 – V Festiwal Organizacji Pozarządowych

Festiwal Organizacji Pozarządowych w powiecie wodzisławskim obchodził mały jubileusz, ponieważ odbywał się już piąty raz. Po raz kolejny na centralnym placu Wodzisławia Śląskiego mieszkańcom miasta i powiatu zaprezentowały się organizacje pozarządowe – tym razem nie tylko z terenu powiatu, ale całego Subregionu Zachodniego, a nawet – za sprawą przybyłych w tym czasie do Wodzisławia Śl. delegacji samorządów współpracujących z powiatem wodzisławskim – z Niemiec, Szwecji, Łotwy oraz powiatu tczewskiego.  (źródło:Nowiny.pl)

…Continue reading