Pszczyna – XVI Międzyośrodkowe Zawody Sportowe i wycieczka

Fotografia daje nam szansę byśmy mogli zatrzymać najpiękniejsze chwile naszego życia. Dlatego też 19 września część z nas wybrała się do Pszczyny by wziąć udział w dość nietypowej sesji fotograficznej jak również w XVI Międzyośrodkowych Zawodach Sportowych… Podczas wycieczki uczestnicy zwiedzili rynek jak również zamek, a także kibicowali naszej drużynie.

– pod redakcją Natalii Danielik 🙂

Dyskoteka w Połomi

Jesienna aura nas rozpieszcza więc postanowiliśmy to wykorzystać i pojechaliśmy 6 września do Połomi by wraz z naszymi przyjaciółmi spędzić miło czas, a ten płynął przy rytmach tanecznej muzyki oraz na udziale w zmaganiach sportowych. Dlatego też chyba nikogo nie zdziwi fakt że, tańczyliśmy do utraty tchu. Żeby uzupełnić stracone kalorie zjedliśmy pyszne grillowane kiełbaski . Później przyszła pora na odpoczynek na pachnącej trawie – było to wspaniałe zakończenie dnia.

– pod redakcją Natalii Danielik 🙂

Rekolekcje w Kokoszycach 18-21.06.2018

Każdy z Nas potrzebuje wyciszenia, bezpiecznego schronienia, gdzie możemy złapać chwilę oddechu… Dlatego też skorzystaliśmy z zaproszenia naszego dyrektora i wzięliśmy udział w tegorocznych rekolekcjach, które tradycyjnie już miały miejsce w domu rekolekcyjnym w Kokoszycach w dniach 18- 21 czerwca. Naszym duchowym przewodnikiem podczas tegorocznych rekolekcji był ks. Adam Skutela. To właśnie dzięki niemu poznaliśmy niezwykłą biografię króla Dawida, więc nic dziwnego, że ta charyzmatyczna postać towarzyszyła nam przez ten czas i stała się wzorem do naśladowania. Zainspirowani tą historią stworzyliśmy wizerunki naszych przyjaciół podczas pleneru artystycznego. Każdy z nas mógł także otrzymać sakrament chorych, aby nas umocnił w naszych życiowych trudnościach. Możemy z całą odpowiedzialnością stwierdzić że był to dobrze wykorzystany czas.
Natalia Danielik

Pielgrzymka do Piekar

W miniony piątek pielgrzymowaliśmy do Piekar Śląskich. Uczestniczyliśmy w Eucharystii na której serdecznie przywitał nas ks Tomasz Nowak. Po mszy zwiedziliśmy muzeum. Nie zabrakło też czasu na dobrą kawę i ciastko. 🙂 Ks Tomasz oprowadził nas po pięknych miejscach znajdujących się na terenie parafii. Po obiedzie wracaliśmy już do domu 🙂 Dziękujemy wszystkim, którzy uczestniczyli w Pielgrzymce 🙂

Życzenia Wielkanocne

Zbiórka „Tak pomagam”

W dniach 9-10 marca 2018 roku (piątek-sobota) Caritas Polska we współpracy z Caritas diecezjalnymi zorganizuje w supermarketach 14. zbiórkę żywności pod hasłem „TAK, Pomagam!”. Także nasz ośrodek włącza się w tą akcję. Podczas wielkanocnej zbiórki wolontariusze będą zbierać artykuły spożywcze z długim terminem przydatności do spożycia oraz łatwe w przechowywaniu, które zostaną wykorzystane na posiłki dla naszych podopiecznych w Połomi oraz przekazane osobom potrzebującym. Zachęcamy do wsparcia akcji.

Kulig w Istebnej 20.02.2018

Zimowa pora sprzyja różnym formom aktywności, dlatego korzystając wymarzonej, słonecznej pogody, we wtorek, 20 lutego wybraliśmy się do górskiej miejscowości Istebna na kulig, który w otoczeniu pięknych okoliczności przyrody był niezapomnianym przeżyciem. Nic więc dziwnego, że uśmiechy nie schodziły z naszych twarzy, a po tak wspaniałej przejażdżce nadszedł czas, by nadrobić stracone kalorie. W czasie postoju w lesie, z wielkim apetytem zjedliśmy kiełbaski pieczone na ognisku. Niestety wszystko co dobre ma swój kres i przyszła pora powrotu do domu. Na pewno wspomnienia z tego wyjazdu jeszcze długo będą cieszyć nasze serca. Dziękujemy dyrektorowi za zorganizowanie takiej udanej wycieczki. (N. Danielik)

Pożegnanie karnawału w klubie „Magic”

Taniec jest najlepszym sposobem by wyrazić radość. Dlatego nie zastanawialiśmy się ani chwili i w doskonałych nastrojach 13 lutego, wzięliśmy udział w tegorocznej dyskotece, która odbyła się w zaprzyjaźnionym klubie „Magic” w Krzyżanowicach. Atmosfera jak to bywa na tego rodzaju imprezach była bardzo gorąca za sprawą energetycznej muzyki. Sprawiała ona, że przez cały czas wirowaliśmy na parkiecie i dzięki temu mogliśmy wyzwolić drzemiące w nas pozytywne emocje. Poza aspektem rozrywkowym impreza ta miała na celu integrację z innymi ośrodkami. Dziękujemy za ten wspaniale spędzony czas. (N. Danielik)