24/02/17 – Festiwal karaoke śpiewaMY!

Dzisiejszy dzień odbył się pod znakiem występów artystycznych. Festiwal karaoke śpiewaMY! odbył się w Rydułtowskim Centrum Kultury „Feniks”.Nasi uczestnicy wykonywali takie utwory jak „Czy ten pan i pani” Ani Wyszkoni, „Lornetka” Golec Orkiestry oraz „Czerwone korale” zespołu Brathanki. Festiwal zorganizowany został przez Zespół Placówek Szkolno – Wychowawczo – Rewalidacyjnych, Specjalny Ośrodek Szkolno – Wychowawczy w Wodzisławiu Śląskim. Serdecznie dziękujemy za świetną zabawę.

22/02/17 – Bal maskowy Czyżowice

Wczoraj tj 22.02.2017 jak co rok o tej porze odbył się karnawałowy bal maskowy. W Czyżowickim Domu kultury na otwarcie był polonez, zabawy tańce oraz dobre jedzenie a przede wszystkim około 200 osób niepełnosprawnych które jak co roku pokazują jak wyśmienicie można się bawić. Przebrania tego roku były na bardzo wysokim poziomie. Serdecznie dziękujemy wszystkim za zaangażowanie i pomoc w organizacji tego wydarzenia.

08/02/17 Witamy w MAGICU!

To był MAGICZNY dzień !!! Jak co roku spotkaliśmy się w Clubie Magic w Krzyżanowicach. W tym roku impreza przebiegła pod znakiem muzyki DISCO. Atmosfera była niesamowita. Był taniec z animatorem w przebraniu marynarza  był taniec integracyjny z misiem oraz muzyczny wehikuł czasu ale przede wszystkim uśmiechy na  twarzach wszystkich obecnych. Dziękujemy właścicielowi clubu oraz paniom z obsługi za pomoc w organizacji. Dziękujemy wszystkim obecnym za przybycie oraz każdemu kto pomógł w organizacji tego wydarzenia. Mamy nadzieje że widzimy się za rok!

24/01/17 – Wyjazd do Panewnik

24 stycznia oba nasze ośrodki  wraz z rodzicami i opiekunami wybrały się na wycieczkę do Bazyliki w Panewnikach. Na miejscu oprócz Mszy Świętej sprawowanej w naszej intencji, zwiedzaliśmy Muzeum misyjne Ojców Franciszkanów. Mieliśmy okazję zobaczyć ruchomą szopkę oraz żywą  szopkę. W chwili wolnego czasu mogliśmy spróbować pysznej ziołowej herbatki. Cały wyjazd zaliczamy do bardzo udanych i już nie możemy doczekać się następnej wycieczki. Poniżej kilka zdjęć z naszego wyjazdu.

19/01/17 – Szaszłykowe wariacje!

Szaszłykowe wariacje – to temat i zadanie do wykonania, tak w skrócie
można opisać spotkanie naszych Uczestników w dniu 19.01.2017 r.

Mury Gimnazjum w Marklowicach gościnnie przyjęły w ramach wspólnego
projektu uczniów Liceum Ekonomicznego oraz uczestników naszego Ośrodka.
Było to wydarzenie integracyjne w którym uczniowie gimnazjum, liceum i
osoby z niepełnosprawnościami mogły wykazać się swoimi zdolnościami i
fantazją kulinarną.

Wszyscy wspólnie przy jednym stole w klimacie współpracy tworzyli piękne
szaszłykowe arcydzieła.

Bardzo dziękujemy organizatorom spotkania za wspaniałe i smaczne przeżycia.

Nowy BUSIK!

Dzięki dużemu wsparciu PFRON oraz naszych darczyńców mamy naszego nowego busika. Nasz nowy Peugeocik  posiada szyny podjazdowe dzięki czemu nasi podopieczni na wózkach mogą wygodnie podróżować na wózku. Poniżej mogą państwo zobaczyć jak prezentuje się nasz nowy nabytek.

06/12/16 – Wizyta Św. Miołaja

Chcielibyśmy się z wami podzielić filmem zmontowanym przez uczniów Liceum Katolickiego z Wodzisławia Śląskiego. Dzięki którym jak co roku zawitał do nas Św. Mikołaj:) W imieniu uczestników, terapeutów oraz Dyrektora bardzo serdecznie dziękujemy.

III Konferencję pt. „Systemowe możliwości wspierania osób z niepełnosprawnością – dobre praktyki”

III Konferencję pt. „Systemowe możliwości wspierania osób z niepełnosprawnością – dobre praktyki” za nami.

Dziękujemy wszystkim prelegentom oraz uczestnikom wczorajszej konferencji za udział w ciekawym spotkaniu. Mamy przekonanie, że informacje uzyskane w trakcie konferencji poszerzą wiedzę na temat problemu przemocy wobec osób niepełnosprawnych oraz staną się inspiracją dla pracowników służb społecznych, osób niepełnosprawnych, ich rodzin, organizacji pozarządowych, władz samorządowych oraz dla wszystkich zainteresowanych problematyką wspierania osób niepełnosprawnych, którzy wzięli udział w konferencji.

Jesteśmy Modni!

Ośrodek św. Hiacynta i Franciszek z Wodzisławia Śląskiego serdecznie zaprasza na pokaz mody osób niepełnosprawnych. Pokaz odbędzie się dnia 20 listopada br. w Rydułtowskim Centrum Kultury „Feniks”. Start imprezy przewidziany jest na godzine 17:00.
Punktem głownym imprezy będzie pokaz mody naszych podopiecznych, oprócz tego atrakcją będzie występ uczestnika programu „Mam Talent” Cezarego Borowika oraz Grupy tańca towarzyskiego „Deja Vu”, W trakcie trwania imprezy przewidziana jest także prezentacja prac wykonanych przez naszych uczestników oraz  poczęstunek. Serdecznie zapraszamy!

modni-aktualny

Ośrodek Św. Hiacynta i Franciszek Caritas Archidiecezji Katowickiej ma zaszczyt zaprosić Państwa na III Konferencję pt. „Systemowe możliwości wspierania osób z niepełnosprawnością – dobre praktyki”

Konferencja odbędzie się w dniu 23 listopada 2016r. w auli Gminnego Ośrodka Kulturyw Połomi. Organizatorem jest Ośrodek Wsparcia dla Osób  z Zaburzeniami Psychicznymi w Połomi będący placówką Wodzisławskiej Caritas. Tematyka skupiona będzie wokół problemu przemocy wobec osób niepełnosprawnych.

Konferencja skierowana jest dla osób niepełnosprawnych, ich rodzin, pracowników służb społecznych, organizacji pozarządowych, studentów, władz samorządowych, pracowników szkół oraz do wszystkich zainteresowanych problematyką wspierania osób niepełnosprawnych.